Як британські архітектори Elliott Architects майже дотягнулися до океану

25.10.2022
Креатив Алюмінієві композитні панелі
Час читання 5 хв
Прочитали: 912
Як британські архітектори Elliott Architects майже дотягнулися до океану

На початку минулого року на березі затоки в Саутпорті (Північно-Західна Англія) було закінчено будівництво незвичайного приватного будинку House on a Bay, який складається з двох окремих модулів – один поверх іншого нібито навхрест, до того ж під кутом (дивіться на фото нижче). 

Таким чином автори проєкту подарували господарям будинку неймовірний краєвид на Ірландське море. 

Початково на крутій ділянці неподалік затоки розташовувався застарілий будинок та гараж. Завдяки можливості не бути схожими на більшість будинків у цьому районі, де переважно ставили будівлі у стилі Нової Англії з дерев'яним каркасом, на проєкт дому архітекторів надихнув навколишній ландшафт – море, сосни та крутий берег. Нормативні та топографічні обмеження дали студії можливість кинути виклик тому, як будинок взаємодіє з ландшафтом у кількох вимірах. Дизайн є тричасткову концепцію з елементами в землі, на землі та над землею. 

Перший поверх – з вітальнею, кухнею та їдальнею, а також гаражем та терасою – міцно закріплений на землі.

Верхній поверх – із двома спальнями – повернутий і нависає над під'їзною доріжкою, «дражнячи мешканців перспективою нескінченного горизонту, доки вони сидять на верхівках дерев», – таку метафору приводять самі проєктанти. Саме про верхній ярус конструкції хочемо поговорити детально. 

«Кут верхньої поперечини та розташування будівлі були обрані таким чином, щоб зберегти дорослі дерева та підкреслити вид як на затоку, так і на ліс», – так описує конструкцію один з авторів. Нижню будівлю зроблено з бетону, скла та сталі, а верхній навпаки зробили легшим та невагомим. Верхній поверх підтримується кутовими колонами з оцинкованої сталі.

На фото ми бачимо, що каркас обшит стіновими панелями, а палітра матеріалів в цілому проста, чиста, близька до натуральної. Для облицювання фасадів рекомендуємо використовувати композитні панелі збільшеної товщини ECOBOND PLUS. Завдяки легкості панелі навантаження на опорні конструкції в такому об’єкті буде значно зменшено. Стійкість покриття панелі до зовнішніх факторів, в тому числі сольового туману морського узбережжя, допоможе зберегти первісний вигляд протягом довгого часу.

Легкість обробки та монтажу дозволить розрахувати оптимальний розкрій окремих фасадних елементів для естетичного вигляду. 

У житлових приміщеннях є шафи й меблі, що плавають, асиметричні підвісні світильники та вікна від підлоги до стелі. 

Світлини: Пол Уорхол, Кен Войзард.